kajzo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ďakujem televíziám

Neviem presne, kde som to čítal, vybavujem si akurát, že to povedala nejaká žena. Podľa jej slov je vďačná televíziám, pretože na základe programov, ktoré vysielajú má teraz oveľa viac voľného času a vrátila sa k čítaniu kníh.

Môžem s ňou len a len súhlasiť. Napríklad aj včera večer som sa pristihol, ako približne o 22.30 h odkladám knihu, prečítal som niečo viac ako 80 strán. Vypol som televíziu, ktorá bežala len ako zbytočná kulisa. Manželka si tiež čítala a to je oveľa väčšia fanatička do televíznych seriálov a romantických filmov.

Poviete si, veď je leto, televízie idú na šetriaci režim, vysielajú reprízy, aj tak počítajú s tým, že takmer všetci diváci sú buď pri mori, v záhradkách, alebo „na malte“. Keď však vidím upútavky na pripravované hlavné jesenné ťaháky, ako napríklad „slovenský talent“, či vyhľadávanie jedincov s „nadprirodzenými“ schopnosťami - neviem, neviem. Po skúsenostiach s televíznou zábavou v posledných rokoch si už teraz dokážem predstaviť, ako budú tieto programy vyzerať. Nemyslím si o sebe, že by som bol nejako extra náročný divák, napriek tomu takýto druh zábavy naozaj nemusím. Keď chytím do ruky televízny program automaticky idem pohľadom na STV 2, alebo ČT 2, či nedávajú po 22.00 nejaký dobrý film. Až potom prejdem na ostatné stanice, čo ak by náhodou... Nikdy som pritom nejako zvlášť nechodil do filmového klubu ani na filmové festivaly. Nemám v umeleckých filmoch takmer žiadny prehľad, nepoznám skoro žiadnych režisérov. Aj v tomto prípade však môžem ďakovať televíziám, ktoré ma nútia, aby som hľadal aj niekde inde. Možno sa zo mňa časom stane návštevník filmových festivalov, jeden nikdy nevie.

O večerných správach sa toho dnes už veľa napísať nedá. Latka ide stále nižšie a nižšie, už je tesne nad zemou. Nič nenasvedčuje tomu, že by sa to malo nejako zmeniť. Práve naopak. Nehovoriac o moderátoroch spravodajstva, z ktorých vyrábajú zamestnávatelia hviezdy a posielajú ich na podujatia rôzneho druhu. Títo ochotne idú, veď sú tvárami svojich televízií. Ako mám potom brať vážne moderátorku, či moderátora večerného spravodajstva, keď sa deň predtým natriasal v estrádnom programe? Aj správy sú už vlastne zábavou. Ešte, že rozumiem celkom dobre anglicky a mám možnosť prepnúť si na niektorý zo zahraničných spravodajských kanálov.

Súhlasím s múdrou pani, ktorej meno som si nezapamätal. Takisto som vďačný televíziám. Nahováral som si, že koľko je tu dobrých kníh, ktoré by som si chcel prečítať, ale asi sa k nim nikdy nedostanem. Opak je však pravdou. Večer mám toľko voľného času, môžem čítať a čítať. Knihy, dennú tlač, alebo sa venovať rôznym iným činnostiam.


Médiá | stály odkaz

Komentáre

  1. Kajzo... súhlasím s tým čo si napísal o programoch v TV...
    to o čítaní som napísala aj ja... nedávno... Ale možno si to čítal aj niekde inde, lebo spomínaš "múdru pani"... :-))) Pani som, ale či múdra??? Iba si viac všímam čo sa deje okolo. A ak máš na mysli spravodajstvo CNN, to sleduje aj moja dcéra. Tá si s angličtinou tyká, na rozdiel odo mňa... Tak Ti želám veľa umeleckých zážitkov. Občas sa niekde o niečo dá potknúť... a knihy, tie si vyberáme sami.

    P.S. Ja som o tom písala v článku: Umenie žiť a písať (si) o tom.
    publikované: 31.07.2008 12:00:46 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ako pises
    pozrem zbezne program CT2 a STV2 - tam je momentalne (uz niekolkokrat na obrazovke recyklovany) Bergman. A prave som objavil VH1 Classic ... :-))
    publikované: 31.07.2008 18:54:31 | autor: bandol (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014