kajzo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hrad skončil na smetisku

Žilinský hrad objavili len v júni tohto roku. Dlhé desaťročia, možno aj storočia, predtým sa špekulovalo, kde by tak mohol byť a či vôbec existoval. Áno, existoval. Minulý čas je na mieste.
Kamenný pôdorys Žilinského hradu našli pri kopaní základov pre plánované mega nákupno-zábavné centrum. Radosť, ktorú zachytili mnohé slovenské i zahraničné médiá, postupne utíchla. Hneď pri hrade stojacu starú faru jednej noci tajne rozmlátili, neumožnili ani archeologický výskum. Minulý týždeň odviezli na skládku odpadu aj základy Žilinského hradu. Obrovské kamene, ktoré mali aj meter krát osemdesiat centimetrov, odvážali veľké nákladné autá niekoľko dní. Komisia archeológov to povolila.

Ak by náhodou chceli vedci v budúcnosti, zistiť niečo o bývalom Žilinskom hrade, aj vzhľadom k iným súvislostiam o dobe, či meste, budú mať jednoducho smolu. Môžeme predpokladať, že vedci v budúcnosti budú mať k dispozícii viac informácií, ako my dnes a určite budú na vyššej úrovni. Jediné, čo však budú môcť konštatovať je skutočnosť, že začiatok 21. storočia, to bola poriadna doba temna.

Presne tak isto, ako napríklad v roku 1000 n. l. Ľudia prídu na určité územie, dokonale ho vydrancujú a pokračujú ďalej. Najlepšie tam, kde je ďalšia bohatá korisť. Ako inak sa dá opísať súčasný spôsob podnikania a nielen v oblasti realít? Je jedno, čo bolo pred nami a čo bude po nás. Najdôležitejší je zisk, tomu je podriadené všetko. Ak máte náhodou iný názor, tak si vás jednoducho kúpime. Každý sa dá kúpiť a netvárme sa, že nie.

Len tí vedci v budúcnosti budú musieť vychádzať pri svojich výskumoch z iných, sprostredkovaných, zdrojov, lebo originály skončili na skládke odpadu. Archeológovia možno o tisíc rokov pri odkrytí skládky v Kysuckom Novom Meste objavia zvyšky dávneho žilinského hradu. Možno budú prekvapení a možno nie.


Kultúra a spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

  1. :-(
    je mi z toho skutočne smutno...
    publikované: 04.08.2008 14:58:17 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Nedávno som tadiaľ prechádzal a videl tie základy...
    Šikovní architekti by určite tento archeologický nález vedeli zakomponovať zaujímavo do budovy zábavného centra a urobiť z toho ťahák pre turistov a centrum... Aspoň si to myslím.

    A na Žilinu nedám dopustiť, aspoň nie na tú z mojich študentských čias, brum, brum...
    publikované: 04.08.2008 19:28:25 | autor: maco (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. u nas v TN sa nasli kusky opevnenia
    pri stavbe verejnych WC na namesti, aj ked su to len WC, velmi pekne do nich zakomponovali odkryte zvysky stavby, takze na wecko chodia ludia nielen kvoli primarnej potrebe:)
    publikované: 04.08.2008 20:18:05 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Chceli to zakomponovať do toho nového objektu,
    hovorilo sa o tom, že to tam určite bude. Ale asi čakali nejaké vysoké hradné veže, ktoré by prilákali návštevníkov. Základy v zemi možno neboli veľmi atraktívne, aspoň pre nich. V minulosti, keď rozoberali staré hradby, tak kamene použili na stavbu nových domov, dnes to vyhodia na skládku a hotovo.
    publikované: 05.08.2008 08:42:10 | autor: kajzo (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014