kajzo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

"Dobre, že ju zbúrali"

Už dlhšie sa v Žiline hovorilo o tom, že stará fara v centre mesta bude musieť ustúpiť obrovskému nákupnému-zábavnému-parkovaciemu a možne ešte nejakému inému komplexu, „o ktorom sa bude hovoriť“. Pamiatkari argumentovali, že ide o významnú historickú stavbu, ktorá patrí do mesta a má toho dosť za sebou.

Ale to je jedno, o všetkom už bolo rozhodnuté, nepomohlo ani urýchlené vyhlásenie stavby za národnú kultúrnu pamiatku. Medzi inými sa objavil aj polobláznivý nápad rozobrať faru tehlu po tehle a potom zas dať dohromady. Nechajme však technické detaily odborníkom.

Ako to už v Žiline býva zvykom, samotný akt sa odohral nečakane a v noci. Z nedele na pondelok prišli bagre a stará fara zmizla v oblaku prachu. Ráno už okoloidúci videli len kopu trosiek, ktoré ťažká technika zrovnávala so zemou a odvážala. Takže žiadne rozoberanie tehla po tehle. Neobjavili sa ani žiadni protestujúci aktivisti, nikto. Predchádzajúca mediálna kampaň vykonala svoje - stavba fary je vlastne bezcenná, je postavená z hliny, niekoľkokrát prestavovaná, preto sa nedá rekonštruovať. Jedine, že by ju premiestnili, ale to je asi pri jej rozmeroch a zložení nemožné. Najlepšie bude, keď ustúpi novej zástavbe. Stalo sa. Práce pokračujú tak rýchlo, že nie je možné vykonať pod bývalou budovou archeologický prieskum. Ešte že nám dali vedieť o základoch takzvaného Žilinského hradu, ktorý skúmajú tesne vedľa budovy bývalej fary.

Mne už môže by len ľúto, že si nevážime nenahraditeľné dedičstvo a nahrádzame ho tuctovou, obrovskou, gýčovitou zástavbou, ktorá podľa mňa nemá v centre mesta čo hľadať. Zďaleka to nie je len žilinská špecialita. Nemám nič proti modernej zástavbe, ale nech stojí tam, kde je jej miesto. Nemusím snáď ani pripomínať, že vo vyspelejšej Európe si chránia atmosféru v centrách väčších i menších miest. Častokrát nepovolia ani reklamné pútače, nie ešte búranie niekoľkostoročných budov.

A verejná mienka u nás? Hanbím sa zapojiť do rozhovorov svojich vrstovníkov (mám 36) k tejto téme, aby som náhodou nebol trápny. Všetci tvrdia, že je dobre, že tú starú faru zbúrali, že to bola len taká stará „bučora“. Tak neviem, nechodili okolo nej od svojho detstva? Nič im nehovorí ešte stále celkom pekné centrum mesta? A čo žilinské Mariánske námestie s laubňami na všetkých štyroch stranách štvorcového pôdorysu. Na Slovensku vraj jediné tohto druhu. Aj tu by mohli niečo postaviť, najlepšie nejaké nákupno-zábavné centrum, veď námestie je už staré, tak čo s ním. Verejná mienka sa určite zas postaví na stranu „pokroku“. Mediálna kampaň má svoju moc, jej konzumenti berú všetko, ako sa hovorí „aj s navijákom“.

Aj tak mi je ľúto, že moji vnuci neuvidia na vlastné oči to, čo sme videli my, ale len typizované „škatule“, aké majú skoro všade.


Spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

  1. Pôvodný tvar mesta
    budú naši vnuci hľadať asi len na internete..ak ich to bude ešte vôbec zaujímať :(
    publikované: 25.07.2008 12:42:34 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Re: Pôvodný tvar mesta
    Ale ja zas taký pesimistický nie som. Určite sa nájdu jedinci, ktorí sa budú zaujímať o svoje mesto aj iným spôsobom, ako len tak, že budú poznať iba zábavné a nákupné centrá. Vidieť to už aj dnes, je to škoda.
    publikované: 28.07.2008 12:24:58 | autor: kajzo (e-mail, web, autorizovaný)
  3. hej, to som zachytila okrajovo
    nuz .. "zaujimavo" ponaty "archeologicky" "vyskum"
    publikované: 28.07.2008 12:35:44 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014