kajzo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Veselé Vianoce

V stredu 15. októbra sa nám objavil v poštových schránkach katalóg jednej z katalógových spoločností a na titulnej strane mal miesto svojho obvyklého názvu nápis Veselé Vianoce. Meno firmy bolo menšie a v dolnom rohu.
Je to prvá zmienka o predvianočnom šialenstve, ktorú som zaznamenal. Nevyhľadávam ich prišla ku mne sama. Manželka ma upozornila, že videla ešte jeden katalóg spoločnosti, ktorá takto predáva tovar a tiež tam už avizovali čas Vianoc. Samozrejme, že tieto katalógy boli plné vianočného tovaru, od ozdôb na stromček, cez rôznych Mikulášov až po slávnostné obrusy. Veľké obchodné centrá sa teda so svojou svetelnou výzdobou v polovici novembra môžu ísť schovať. Katalógové spoločnosti začali o mesiac skôr.

Na katalógu, ktorý mi má pripomenúť Vianoce som sa len  zasmial a po letmom pozretí som ho dal na kopu papiera do zberu. Zatiaľ nie som vôbec nastavený na vianočný čas a ani sa ním zatiaľ nemienim nijako zaoberať. Vianoce sú predsa 25. a 26. decembra, nie teraz v októbri. Darčeky tiež nakupujem až pár dní pred týmito sviatkami, počas adventu. Potrebujem k tomu trochu zimy a snehu, to je tá správna atmosféra. Keď sú už na námestí stánky s vareným vínom a medovinou a človek nie je autom, tak to naozaj nemá chybu. O duchovnom rozmere Vianoc si musí rozhodnúť každý sám za seba, každý z nás to prežíva po svojom.

Viem, že takisto existuje dosť ľudí, ktorí sa snažia vianočné šialenstvo úplne ignorovať. Nemajú ani len vetvu zavesenú v obývačke, alebo v kuchyni, štedrovečernú večeru tiež nemusia. Rozumiem im, aj keď k nim nepatrím. Ja mám tradície rád. Určite museli mať nejaký dôvod, keď vznikli pred mnohými stovkami, či tisíckami rokov. A určite majú svoj význam aj v súčasnosti. Pracovný život sa zastaví, ľudia sa stretnú, možno sú aj trochu lepší. Ale to všetko nás čaká až na konci decembra. Dovtedy musíme ustáť tlak obchodníkov a ich psychologicko-reklamné ťahy na naše rodinné rozpočty. Tak teda, veselé Vianoce priatelia, aj keď je len jeseň a ani o Mikulášovi u nás v malom meste ešte nikto nechyroval.


Spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

  1. máš pravdu
    v tomto období už prestávam chodiť do hypermarketov.....lebo by si tú výzdobu človek fakt zhnusil.....
    Ale Mikulášov mám na krku dvoch: malého aj veľkého....tak, keby ti chýbali, prídi sa pozrieť....
    publikované: 16.10.2008 08:45:42 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  2. nooooo
    1. ak konkurent tento rok zacal s vianocnou kampanou 15. oktobra, my na buduci rok zacneme 14. oktobra.

    2. ak by ludia MASOVO nenakupovali "sviatocny tovar" hned v oktobri, aj predajcov by to preslo a zacali by pozdejsie.

    nemam nic proti, ak sa sviatky zacnu pripominat (jemne) v polovicke novembra, teda mesiac pred sviatkami samotnymi. Ale oktober? Pocas babieho leta? No uff...
    publikované: 16.10.2008 09:55:04 | autor: kotrcka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014